Reactie theatersector op maatregelen: “Keer op keer wordt onze hoop iets kleiner”

0

Gisteren werd tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat de theaters vanaf vanavond voor twee weken de deuren volledig moeten sluiten. Boris van der Ham (vereniging van Theaterproducenten) en Manoushka Zeegelaar Breeveld (ACT) laten aan NU.nl weten welke impact dit heeft.

Veel grote theaters zijn sinds de persconferentie van een paar weken geleden al dicht, maar ook een heel aantal theaters bleef toch voorstellingen spelen voor maximaal 30 bezoekers per voorstelling. Nu moeten ook zij helaas toch echt dicht. Wat dat betreft verandert er volgens Van der Ham weinig: “De meeste producenten hebben door de vorige maatregelen de producties al stilgelegd. Alleen duurt het nu wel weer langer, wat het lastiger maakt.” Het is dan ook vooral de onzekerheid en de lange duur die producenten en theaters parten speelt: “We moeten de repetities weer beginnen terwijl we niet zeker weten of de producties door kunnen gaan. De regering komt de theaters tegemoet bij het dekken van deze extra kosten, maar deze tegemoetkoming is niet volledig dekkend. De verliezen zijn heel groot,” aldus Van der Ham.

Nul besmettingen in Theaters

Ook Zegelaar Breeveld van de belangenvereniging van acteurs laat aan NU.nl weten dat voor veel acteurs de maanden van gebrek aan inkomsten zorgen voor moeilijkheden: “We hadden dit keer de hoop dat we in ieder geval voor dertig man publiek konden doordraaien. Maar keer op keer wordt onze hoop weer iets kleiner. Bovendien hebben we al sinds maart te maken met maatregelen. Iedere keer dat een voorstelling niet doorgaat, betekent ook dat veel acteurs geen inkomsten hebben.” Veel van de financiële regelingen waarvan producten en theatergezelschappen gebruik maken, gelden niet voor de grote groep acteurs die werkt als zzp’er of freelancer. Voor hen vallen de inkomsten daardoor vaak volledig weg.

Wat ook wrang is, is dat de theaters de afgelopen maanden hebben bewezen veilig te zijn. Er is geen enkele besmetting bekend die is opgelopen in een theater. De deuren moeten dan ook vooral dicht om de reisbewegingen te beperken. Op de website van de Rijksoverheid lezen we: Ondanks dat de meeste instellingen er alles aan doen om te voorkomen dat bezoekers elkaar besmetten, ben je onderweg naar, rond en op die locaties vaak langer in de buurt van mensen buiten je eigen huishouden. Als hier besmetting plaatsvindt, dan bestaat de kans dat je anderen besmet. Dit willen we voorkomen. “Wat het zo zuur maakt, is dat juist het theater de plek is waar geen besmettingen plaatsvinden en enorme protocollen zijn waar mensen zich ook aan houden. Het theater is geen brandhaard,” aldus Zeegelaar Breeveld.

Bron: NU.nl

Share.